Fizika

Stranica u izradi.

Pokusi

Niz zanimljivih pokusa koje izvode dva stručnjaka u jednoj od emisija školskoga sata. Svakako bi bilo dobro pogledati ih i vidjeti što se sve može dogoditi miješanjem tvari i sličnim stvarima. Nadam se da ćete uživati.

U ovoj epizodi školskog sata možemo vidjeti mnoge pokuse uz pomoć minimalnog pribora koji možemo naći skoro u svakom kafiću. Uz pomoć ovih pokusa možete oduševiti, pa čak i zbuniti vaše prijatelje, a uz svaki navedeni pokus nudi se i fizikalno objašnjenje. Nadam se da ćete uživati i u ovoj epizodi školskog sata.

Još jedna epizoda školskoga sata u kojoj su nam dostupni razni pokusi iz fizike,ali ovoga puta sa temom o magnetima. Pogledajte koje sve stvari privlači magnet, a koje ne. Doznajte da li su sve tvari magnetične i može li ih sve privući magnet. Što je to levitacija i što se događa sa komadićem neke tvari ako ju stavimo između 4 magneta. Nadam se da ćete uživati i u ovoj epizodi školskoga sata.

U emisiji Školski sat  gostovao je dr.sc. Ivica Aviani s Instituta za fiziku u Zagrebu i studentica fizike Petra Pajić. Tema emisije bila je topinski strojevi i direktna ili indirektna pretvorba toplinske u mehaničku energiju. U emisiji su izvedeni vrlo interesantni pokusi i pokazan rad različitih toplinskih strojeva te je objašnjen njihov način rada.

Tekući dušik nalazi se na temperaturi od 77 K, tj. -196.5 stupnjeva Celzijevih.
Zbog tako niske temperature, s tekućim dušikom mogu se raditi zanimljivi i efektni pokusi.

U emisiji Školski sat HTV 2 pod nazivom TOPLO-HLADNO sudjeluje dr.sc. Ivica Aviani s Instituta za fiziku u Zagrebu i studentica fizike Marja Krstulić. U emisiji se na zabavan način kroz svakodnevne teme, kao npr. kako su naši stari pravili sladoled, govori o toplini, temperaturi i njenom mjerenju.